Spring naar inhoud

Help! Welke verduisterende gordijnen passen bij mij?

Afhankelijk van wat het beste bij jouw situatie past kun je de keuze maken tussen black-out gordijnstoffen (100% lichtdicht) en dim-out gordijnstoffen (65 tot 90% lichtdicht).

Verschillende soorten gordijnen

TIP! Let goed er goed welk soort gordijnen je koopt! Winkels noemen namelijk beide types ‘verduisterend’. Je zult niet de eerste zijn die met dim-out’s thuiskomt terwijl je black-out’s wilde hebben!

Black-out gordijnen

De absolute topper onder de gordijnen ! De achterlaag stof voor deze gordijnen is gecoat met acrylaat. Deze laag is absoluut lichtdicht. De achterkant van deze gordijnen is vaak wit (coating) en de voorkant is gewoon de door jouw gekozen gordijnstof. Vroeger waren dit soort gordijnen bijna alleen in donkere kleuren te verkrijgen. Denk aan zwart, donkerblauw, bruin. Tegenwoordig zijn er gelukkig talloze kleuren beschikbaar waardoor je ook bij een licht interieur passende gordijnen kunt uitkiezen. Denk aan crème, beige, wit, zandkleur !

Dim-out gordijnen

De naam zegt het al, dit zijn gordijnen niet compleet lichtdicht zijn, maar het licht dimmen. Dit kan voor jou natuurlijk ook de perfect oplossing zijn. Let er bij deze gordijnen op dat het volgende geldt: hoe donkerder de kleur, hoe meer hij het licht zal dimmen! De voor- en achterkant van zien er hetzelfde uit. Cosmetisch kan dat een voordeel voor jou zijn. Het is in ieder geval een goedkope oplossing. Je kunt dit soort gordijnen werkelijk overal kopen, kant en klaar en voor een spotprijs!

TIP! Verduisterende gordijnen hang je het liefst aan een rails op, niet aan ringen. De rails zorgt er voor dat je gordijnen tot aan het plafond komen!
TIP! Laat je gordijnen, als het even kan, tot op de grond vallen. Je creert hier optisch meer hoogte en ruimte mee en tevens meer duisternis als je de gordijnen sluit !

Verduisterende rolgordijnen

Hier hebben we nog niet zoveel aandacht aan besteedt maar spreek eigenlijk voor zich. In plaats van hanggordijnen kies je er hiermee om het binnenkozijn te bekleden. Helaas houdt je bij deze rolgordijnen vaak een kier aan beide zijden (vanwege het ophangsysteem) en krijg je de kamer alsnog niet volledig verduisterd. Sommige aanbieders bieden hier een zijprofiel voor aan zodat de kieren gedicht kunnen worden ! Mooie en verfijnde oplossing !

 

Wat gaat het worden ?

Bepaal eerst wat het beste bij jou, je interieur en jouw situatie past. Bij ieder type gordijn is er wel iets passend voor jouw budget. Kijk maar eens op Verduisterende gordijnen vergelijken. Het is belangrijk om rust en ruimte te creeren met de gordijnen. Dit zorgt voor sfeer en als je ze in de slaapkamer ophangt, een kwalitatieve nachtrust !

1 gedachte over “Help! Welke verduisterende gordijnen passen bij mij?

  1. Pingback: Hoe kan ik mijn kamer helemaal donker maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *