Spring naar inhoud

Onderzoek: ’s nachts teveel licht kan depressies veroorzaken!

Onderzoek: ’s nachts teveel licht kan depressies veroorzaken!

In dit artikel vertellen we je over de uitkomsten van een onderzoek naar het slapen in een kamer waar teveel (kunstmatig) licht is. Wij zijn geschrokken van de uitslag. Lees snel verder!

Maar licht is toch goed voor je ?

Dat is zeker waar! Maar niet wanneer je slaapt. Sterker nog, al het kunstmatige licht, hoe klein ook, kan een negatief effect hebben op jouw gezondheid. Denk bijvoorbeeld eens aan het licht dat van je radiowekker komt. Of de stand-by knopjes op je TV. Dit ‘licht’ lijkt verwaarloosbaar maar dat is het toch echt niet. Wij mensen, hebben net als bijna alle andere wezens hier op aarde duisternis nodig voor groei en herstel.

Het onderzoek

Ohio State University heeft een onderzoek gedaan met hamsters. De hamsters werden chronisch blootgesteld aan kunstmatig licht (gedimd licht) tijdens het slapen. Al na een paar weken konden de onderzoekers tekenen van depressie vaststellen bij de hamsters zoals deze ook te zien zijn op hersenscans bij depressieve mensen.

Hoe kan dat ?

De onderzoekers legden een link met de aanmaak met melatonine. Dit is het stofje dat je lichaam aanmaakt om je moe te maken als het tijd is om naar bed te gaan. Als je hersenen dan toch nog licht registreren verstoort dit de aanmaak van melatonine.

Worden we dik van slecht slapen ?!

Het onderzoek met muizen die teveel licht kregen tijden het slapen kwamen er ook niet beter vanaf. Het licht zorgde ervoor dat de metabolisme van de muizen veranderde en dat ze in gewicht aankwamen door grote aanmaak van glucose. Sterker nog, de muizen die tijdens het slapen aan licht werden blootgesteld kwamen 50% meer in gewicht aan gedurende een periode van 8 weken dan de muizen die in complete duisternis mochten slapen!

Ook zo geschrokken?

Je biologische klok en natuurlijke ritme (s’nachts slapen, overdag wakker) zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Tegenwoordig zijn er ook een heleboel mensen die bijvoorbeeld nachtdiensten draaien, voor hen is het juìst belangrijk zich in complete duisternis te hullen tijdens het slapen.

Het rapport van de American Medical Association highlight nog even de belangrijkste risico’s die we kunnen lopen als we een loopje nemen met onze biologische klok en natuurlijke  nachtrust:

  •   Overgewicht
  •    Depressies
  •    Diabetes

Hieronder worden nog wat tips gegeven:

  • Sluit je slaapkamer deur en als er licht onder de deur door komt leg daar dan een handdoek voor.
  • Haal je alarmklok weg, of bedek hem in ieder geval als je gaat slapen.
  • Gebruik verduisterende gordijnen

Meer lezen?

Als je het gehele onderzoek wilt lezen ga dan naar Unplug! Too Much Light at Night May Lead to Depression.

 

 

Hoe maak je je kamer helemaal donker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *