Spring naar inhoud

8 tips voor een betere nachtrust

Donkere gordijnen
Donkere kamer

Zit jij ook in een periode waar je slecht kan slapen? In slaap vallen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en voor sommige van ons is het zelfs een vaak voorkomend probleem. Je lichaam en hoofd tot rust laten komen zal bijdragen aan het beter in- en doorslapen. Hieronder vind je onze tips. 

Zet je zorgen opzij

Iedereen heeft zo zijn eigen problemen, zijn zorgen en meestal willen we daar liever niet over praten. Het is belangrijk dat je het een plekje geeft ergens of deze zorgen er af en toe toch even uitgooit! Je kan dit doen door er over te praten, maar ook door een dagboek bij te houden. Zo zet je je zorgen ergens op een plekje en blijf je niet mee zitten wanneer je wil gaan slapen.

Als je weer eens ligt te piekeren in bed, bedenk dan het volgende: "Kan ik mijn probleem nu en op dit moment oplossen?"

Is het antwoord nee, leer dan het probleem even te parkeren tot het moment waarop je er wel iets aan zou kunnen doen.  Het gepieker kost je namelijk je nachtrust en als je er op dat moment toch niets aan kan doen kun je die tijd beter gebruiken om wat uurtjes slaap te pakken!

Kijk geen tv voor het slapen gaan

Geen TV kijken? TV kijken is leuk en soms is het ook wel lekker als we even voor de tv kunnen wegdromen. Maar er straalt blauw licht uit de televisie en die zorgt ervoor dat je niet kan slapen. Hierdoor worden er namelijk geen slaaphormonen aangemaakt.

Als je TV wilt kijken is mijn advies om dit vroeg op de avond te doen. Net voor het slapen lees je beter een boek. Geen artikel op een nieuwssite of Facebook, maar een echt boek! Anders zit je weer met dat blauwe licht. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 6 minuten een boek lezen voor het slapen gaan, je stress al met 2/3 vermindert!

Drink voldoende water

Water is essentieel en blijft een van de belangrijkste stoffen voor ons lichaam. Als we niet voldoende water in ons lichaam hebben, kan het voorkomen dat er een onbalans ontstaat. Dit kan weer resulteren in… slecht slapen.

Bereid je goed voor op je slaap

Soms zijn we zo moe, dat we van moeheid niet kunnen slapen. Je wordt onrustig, blijft draaien, verliggen en voor je het weet zijn er weer een paar kostbare uren verstreken. Een klein beetje structuur en routine draagt er echt aan bij je lichaam voor te bereiden op het slapengaan. Denk bijvoorbeeld aan een lekker warme douche of bad, een glas water drinken, een paar hoofdstukken uit een boek lezen, lichten uit doen, en rustig wegdommelen.

Mediteren in de avond

Met mediteren bedoelen we je hoofd leeg maken. Na een hele dag werken, boodschappen doen, uiteten gaan en vele interacties met vrienden, familie of collega's zorgen voor veel hersenactviteert. Onze hersenen brengen gedachten voort en deze verhoogde hersenactiviteit kunnen ons lang wakker houden.

Zet daarom je hersens op nul. Denk aan niets (als dat lukt) of concentreer je op je ademhaling. Begin met een minuut en probeer het daarna steeds langer vol te houden. Op die manier verlaagt je hartslag en komt je lich

Dankbaar zijn

Dit is wel een hele diepe, en misschien wat zweverig maar werkt het wel. Doordat we opschrijven waar we dankbaar voor zijn, geven we meer aandacht voor wat je waardeert of waar je trots op bent. Leg een notitieboekje naast je bed en schrijf 3 dingen op waar jij die dag dankbaar voor bent geweest. Dat kan en mag van alles zijn! Een compliment van een collega, iemand die oprecht vroeg hoe het met jou ging, een glimlach van de cassiere, een promotie of positieve opmerking van je baas ! Zolang jij er maar een warm gevoel van krijgt!

Gebruik geen smartphones, tablets

Deze valt eigenlijk in de categorie ‘geen TV’. Ik denk dat we er verder weinig over hoeven te zeggen. De straling die van deze apparaten apparaten afkomt is een absolute nachtrust-killer!

Maak je kamer donker

Zolang er prikkels zijn, blijven je hersenen activiteit registreren en blijven ze dus aan het werk. Ook al heb je je ogen dicht. Licht, geluiden, ik ken mensen die met de TV aan in slaap kunnen vallen, en zich dat de volgende ochtend afvragen waarom ze niet uitgerust zijn!  Geef je lichaam en hoofd de mogelijkheid om kwalitatief goed te slapen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. We hebben het nodig. Soms wat meer, soms wat minder. Maak het je lichaam gemakkelijk en begin bij de basis, een donkere kamer.

Maak dus snel je kamer donker! (artikel)

We hopen dat we je hebben kunnen helpen en dat er een paar tips tussen zitten die jou gelijk de rust geven die je nodig hebt.

Slaap lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *